So, be patient. Surely Allah’s promise is true, and let not the disbelievers shake your firmness[30:60]♥²

Wednesday, August 24, 2016

Singapore Backpacker Trip 2016 | 2D1N - Part 1

Assalamualaikum and hi again ! Dah lama tak post pasal travel kan. Bila dah lama sangat menyepi gatal je kaki nak jalan jauh sikit besides melepak kat shopping malls and kedai kopi je. Habis duit beli benda merepek. Baik kite travel kan, where the money worth spent for. Experience pun dapat.

So last week, my travelmates and I went for some travelling at Singapore. Why we chose Singapore was because first, Singapore is the nearest country to Malaysia so of course the budget is lesser compared to other countries. Secondly, kitorang prefer to spend time at theme park sbb dah lama tak pegi since Singapore ada USS kan. Boleh la nak try theme park before tua kan. Practice dulu nanti nak bawak anak senang. kikiki.




1. Transportation - Flight
 (KUL >> SIN for pegi SENAI>>KUL for balik )

Since Air Asia was having a promotion at the moment kitorang tengah plan itinerary, so we just booked return ticket for RM98. Kitorang amik flight pagi buta pukul 6.15 a.m and the flight took about an hour so pukul 7.15 a.m dah sampai. Jimat masa kan? Tak payah fikir nak overnight kat mana. As we arrived, terus carik ticket office nak beli transportation card for MRT. Mula2 plan nak beli E-Z link card sebab tu paling murah, tapi dah campur gelabah tak jumpa ticket office, beli je NETS transportation card kat information centre where you can use for MRT, LRT, all busses and taxi.

Takpela lari sikit dari bajet $15 utk transportation card, we had to pay for $20 with $5 stored value. You can topup at any ticket office with minimum $10 or 7eleven store with $5 minimum plus 15% extra charge. So masa kitorang gerak ke MRT Changi kitorang terjumpa ticket office that we aimed for tapi line up panjang gila baq hang. Nasib baik dah beli awal kat atas, so tak payah bazir masa. From Changi Station we stopped at Bugis MRT to check-in hostel. Kitorg stay backpacker hostel je sebab hotel lain semua mahal and kalau murah pun jauh from attractions. So untuk elakkan membazir, we stayed at The Shophouse Social Hostel kat Arab Street which is really near to Masjid Sultan and Bugis Street. 


On the way ke hostel, kitorg jumpa ZAMZAM Restaurant which is the famous halal food there. Macam mamak la. So we bough two murtabak at $8 size and share 4 orang. Tak habis pun. Siap take away bawak bekalan ke USS. Masing2 tangki kecik je, muat masuk ciput je lagipun murtabak diorang besar gila tak macam murtabak malaysia jual kat bazar tu. 





2. Stay - The Shophouse Social Hostel 

This is basically how the hostel looked like. We are flexible with bunk beds. If you wanna stay in this hostel and you want privacy, please choose the Female Bedroom not Mixed Bedroom. Mine was 8-Bed Female Bedroom. Toilet asing, nak solat pun senang. only for $27 per night. Iron and hair dryer semua ada. Suis plug diorang sama je macam Malaysia. Tak payah susah2 nak beli travel adapter. haha. Setiap sorang ada locker yg berkunci. So it was more than enough. 




Bathroom, Iron, Hairdryer, Makeup Mirror all in one place. Sharing is caring kan. Another 4 roommates kitorang were japanese. Diorang stay situ for 3 weeks sebab internship. See, bukan dapat kenal orang Singapore je tapi dapat kena orang Jepun sekali. Haik Arigatogozaimasu ! Lagi satu we met so many koreans even at ZAMZAM haish tak habis badi korea lagi ke aku ni. Diorg mmg tengah musim melawat Singapore ke apa? hahaha. Tiap kali japanese and korean tourist berbual kawan akak sibuk tanya "tu bahasa jepun ke korea?". haha dah boleh differentiate kamsahamnida diorang. K ni singapore tak payah sibuk cerita pasal korea kpop korang tu. 



I super love their rooftop view ! sambil lepak makan breakfast, boleh fengfeeling atas dunia singapore melihat suasana kesibukan di sana. Enjoy the View~
















3. Universal Studio Singapore (USS)

We bought cheaper tickets from Malaysia Agent. Around RM 165 murah kan? One day pass pulak tu. Kitorang saja amik weekday sebab nak elak line up panjang utk rides kat USS. So basically rides kat USS ni semua jenis mencabut jantung orang tak bagi tau dulu. Haha. My fav ride was Transformer Ride sebab dia ada animation 4D movie sekali. It's like roller coaster and 4D movie in one go. Best best. 

I suggest bila you dah stop kat Habourfront MRT, just naik level 3 vivo city and amik taxi instead of amik Sentosa Express mahal. $4 per person for one way, Kalau taxi $4 for a trip, share 4 orang. Jimat kan? However, avoid peak hour sbb nnti korang kena charge extra 25%. Kitorang kena masa balik from USS masa semua org tgh balik keje. Tapi still sorang kena $3.25 return trip compared to $8 per trip guna sentosa express kan? We must have life hacks sometimes. hehe









Ni lah roller coaster outdoor paling tak boleh nafas bila turun. Cyclon and Human. Kena rent locker utk every ride, tak boleh bawak phone or camera. hmm sobs sobs. Tak boleh nak record every funny moment sorang2 bila kat atas tu, hmmmmmmmmmmm. Ada banyak lagi rides. Just enjoy the pictures lah.












So macam dah banyak gambar je, kite sambung besok lah pulak ye. K tak payah besok sangat. Sambung Part 2 kay. Takde la korang bosan sangat kannnn kena baca banyak2 in one post.  







No comments:

Post a Comment